Ovládnutí fotografování za nízkého osvětlení s novými senzory - Články - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Články

Ovládnutí fotografování za nízkého osvětlení s novými senzory

Ovládnutí fotografování za nízkého osvětlení s novými senzory

12. února 2024, 14.45 | Fotografování za nízkého osvětlení představuje jedinečné výzvy, ale díky moderním technologiím, zejména pokročilým senzorům, se tato disciplína stává stále dostupnější a přístupnější. Nové senzory umožňují fotografům pořizovat kvalitní snímky i v podmínkách, kde

by dříve byly fotografické možnosti omezené. Tento článek se zaměřuje na techniky a vybavení, které vám pomohou ovládnout fotografování za nízkého osvětlení s využitím nejnovějších senzorů.

 

1. Vývoj senzorů a jejich význam

Moderní senzory v digitálních fotoaparátech prošly významným vývojem. Dříve bylo fotografování za nízkého osvětlení spojeno s vysokou úrovní šumu a ztrátou detailů. Dnešní senzory však nabízejí vyšší citlivost na světlo (vyšší hodnoty ISO), lepší dynamický rozsah a efektivnější redukci šumu. Tyto pokroky umožňují pořizovat ostré, jasné a detailní snímky i při slabém osvětlení.

 

Technologické inovace v senzorech

BSI CMOS (Backside-Illuminated CMOS): Tato technologie umožňuje lepší sběr světla díky přesunu obvodů za fotodiodu, což zvyšuje citlivost a snižuje šum.

Duel-Gain Architektura: Umožňuje efektivní správu různých úrovní osvětlení v jednom snímku, čímž zvyšuje dynamický rozsah.

AI a strojové učení: Moderní senzory často spolupracují s procesory využívajícími AI pro efektivnější redukci šumu a optimalizaci obrazu.

 

2. Nastavení fotoaparátu pro nízké osvětlení

ISO citlivost

Jedním z klíčových nastavení při fotografování za nízkého osvětlení je ISO citlivost. Zvýšení ISO zvyšuje citlivost senzoru na světlo, což umožňuje fotografovat při slabém osvětlení bez nutnosti prodlužovat expoziční čas. Při vysokém ISO však může dojít k vyšší úrovni šumu. Moderní senzory a pokročilé technologie redukce šumu umožňují použití vyšších hodnot ISO bez výrazné ztráty kvality obrazu.

 

Clona a expoziční čas

- Clona: Použití širší clony (nižší hodnota f) umožňuje většímu množství světla dopadnout na senzor. Objektivy s širokou clonou, jako f/1.4 nebo f/1.8, jsou ideální pro fotografování za nízkého osvětlení.

- Expoziční čas: Delší expoziční čas umožňuje senzoru zachytit více světla. Při delších časech však může dojít k rozmazání obrazu vlivem pohybu fotoaparátu nebo objektu. Použití stativu a dálkového spouštěče může pomoci minimalizovat rozmazání.

 

3. Použití moderních technologií

Stabilizace obrazu

Moderní fotoaparáty jsou vybaveny různými systémy stabilizace obrazu, které umožňují fotografovat při delších expozičních časech bez výrazného rizika rozmazání obrazu. Stabilizace obrazu může být integrována buď v objektivu, nebo přímo v těle fotoaparátu (IBIS - In-Body Image Stabilization).

 

 Automatické ostření při nízkém osvětlení

Automatické ostření při slabém osvětlení bývalo dříve problémem, ale moderní systémy automatického ostření jsou stále účinnější. Fotoaparáty s fázovou detekcí a laserovým zaměřováním umožňují rychlé a přesné zaostření i při nízké hladině světla.

 

Fotografie s vysokým dynamickým rozsahem (HDR)

Technika HDR kombinuje více snímků pořízených při různých expozičních hodnotách, čímž vytváří obraz s vyšším dynamickým rozsahem. Moderní fotoaparáty často nabízejí automatický HDR režim, který usnadňuje fotografování v situacích s vysokým kontrastem mezi světlem a stínem.

 

4. Praktické tipy pro fotografování za nízkého osvětlení

Použití stativu

Stativ je nepostradatelným nástrojem pro fotografování za nízkého osvětlení. Umožňuje použití delších expozičních časů bez rizika rozmazání obrazu. Při použití stativu doporučujeme také použít dálkový spouštěč nebo časovač na fotoaparátu, aby se minimalizovaly vibrace při stisknutí spouště.

 

Experimentování s kompozicí a světlem

Fotografování za nízkého osvětlení může přinést jedinečné a dramatické snímky. Experimentujte s různými zdroji světla, jako jsou pouliční lampy, svíčky nebo přirozené světlo měsíce. Hrajte si s kompozicí a hledejte zajímavé stíny a kontrasty.

 

Postprodukce

Postprodukce je důležitou součástí fotografování za nízkého osvětlení. Programy jako Adobe Lightroom nebo Photoshop umožňují upravit expozici, kontrast a redukovat šum. Moderní software také často nabízí nástroje založené na AI, které usnadňují vylepšení snímků.

 

5. Specifické situace a techniky

Noční krajiny

Fotografování nočních krajin vyžaduje specifické techniky a trpělivost. Použití dlouhých expozičních časů umožňuje zachytit jemné detaily hvězd a měsíčního světla. Mějte na paměti, že vysoké hodnoty ISO mohou zvýšit šum, proto je často lepší použít širší clonu a delší expoziční čas.

 

Portréty při nízkém osvětlení

Portréty při nízkém osvětlení mohou být velmi působivé, ale vyžadují pečlivé osvětlení a nastavení fotoaparátu. Použití širší clony a mírného osvětlení, jako je lampa nebo svíčka, může vytvořit jemné a přirozené světlo. Ujistěte se, že máte stabilní ruku nebo použijte stativ, abyste minimalizovali riziko rozmazání.

 

Akce a sport

Fotografování akcí a sportů za nízkého osvětlení je náročné, protože vyžaduje rychlé expoziční časy, aby se minimalizovalo rozmazání pohybujících se objektů. Použití vysokého ISO a objektivu s širokou clonou může pomoci dosáhnout požadovaných výsledků. Stabilizace obrazu a přesné automatické ostření jsou také klíčové.

 

6. Budoucnost fotografování za nízkého osvětlení

S pokračujícím vývojem senzorů a technologií můžeme očekávat, že fotografování za nízkého osvětlení bude stále snadnější a přístupnější. Pokroky v AI, strojovém učení a dalších technologiích budou dále zlepšovat schopnosti fotoaparátů zachytit kvalitní snímky v různých světelných podmínkách.

 

Fotografování za nízkého osvětlení může být výzvou, ale s moderními senzory a technologiemi se tato disciplína stává stále více dostupnou. S využitím správného vybavení, technik a nastavení můžete dosáhnout úchvatných výsledků, které zachytí krásu a atmosféru nočního světa. Ať už fotografujete noční krajiny, portréty nebo akční scény, nové senzory a technologie vám pomohou překonat omezení nízkého osvětlení a vytvářet úžasné snímky.

Tématické zařazení:

 » Články  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: