Nejlepší objektivy pro krajinářskou fotografii - Články - Printing.cz - Tisk, pre-press a knihařské zpracování

Odběr fotomagazínu

Fotografický magazín "iZIN IDIF" každý týden ve Vašem e-mailu.
Co nového ve světě fotografie!

 

Zadejte Vaši e-mailovou adresu:

Kamarád fotí rád?

Přihlas ho k odběru fotomagazínu!

 

Zadejte e-mailovou adresu kamaráda:



Články

Nejlepší objektivy pro krajinářskou fotografii

Nejlepší objektivy pro krajinářskou fotografii

19. března 2024, 12.19 | Krajinářská fotografie je umění zachytit krásu a majestát přírody, a kvalitní objektiv je klíčovým nástrojem pro dosažení vynikajících výsledků. Výběr správného objektivu může zásadně ovlivnit kvalitu vašich snímků, jejich ostrost, kontrast a

schopnost zachytit široké krajinné scény. Nabízíme přehled nejlepších objektivů pro krajinářskou fotografii v roce 2024 a přehled klíčových parametrů, které byste měli zvážit při výběru.

 

1. Širokoúhlé objektivy

Širokoúhlé objektivy jsou základem krajinářské fotografie, protože umožňují zachytit rozsáhlé scény a vytvářet působivé kompozice. Tyto objektivy jsou ideální pro fotografování panoramatických krajin, hor a dalších velkých přírodních scenérií.

 

Doporučené širokoúhlé objektivy:

a) Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM

- Typ: Zoom objektiv

- Hlavní rysy: Široký rozsah ohniskových vzdáleností, vysoká světelnost f/2.8, vynikající optická kvalita.

- Proč je skvělý: Tento objektiv nabízí vynikající ostrost a minimální zkreslení i při širokém otevření clony. Je ideální pro krajinářské snímky, které vyžadují široké záběry a detailní zpracování.

 

b) Nikon AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

- Typ: Zoom objektiv

- Hlavní rysy: Extrémně široký úhel záběru, vysoká světelnost f/2.8, odolnost proti prachu a vlhkosti.

- Proč je skvělý: Tento objektiv je oblíbený pro svou schopnost zachytit ohromující krajinné snímky s minimálním zkreslením. Je vhodný pro fotografování širokých panoramat a architektury.

 

2. Makro objektivy

Makro objektivy jsou užitečné pro zachycení detailů v krajině, jako jsou květiny, textury a malé přírodní prvky. Tyto objektivy umožňují fotografovat objekty z velmi blízké vzdálenosti a zachytit jemné detaily.

 

Doporučené makro objektivy:

a) Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

- Typ: Makro objektiv

- Hlavní rysy: Vysoká kvalita obrazu, optická stabilizace, živý bokeh.

- Proč je skvělý: Tento objektiv nabízí vynikající ostrost a optickou stabilizaci, což je užitečné při fotografování zblízka. Je ideální pro detailní snímky přírodních prvků a makro snímky.

 

b) Nikon AF-S Micro NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED VR

- Typ: Makro objektiv

- Hlavní rysy: Vysoká světelnost, optická stabilizace, vynikající optická kvalita.

- Proč je skvělý: Tento objektiv poskytuje vynikající detail a ostrost při makro fotografii. Je skvělý pro zachycení detailů malých objektů v krajině.

 

3. Standardní zoom objektivy

Standardní zoom objektivy nabízejí univerzálnost a flexibilitu, která je užitečná pro široké spektrum krajinářských situací. Tyto objektivy kombinují široké a telefoto ohniskové vzdálenosti, což umožňuje přizpůsobit se různým scénám.

 

Doporučené standardní zoom objektivy:

a) Sony FE 24-70mm f/2.8 GM

- Typ: Zoom objektiv

- Hlavní rysy: Vysoká světelnost f/2.8, vynikající optická kvalita, kompaktní design.

- Proč je skvělý: Tento objektiv je oblíbený pro svou univerzálnost a vynikající kvalitu obrazu. Je ideální pro různé situace v krajinářské fotografii, od širokoúhlých záběrů až po detailní snímky.

 

b) Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM

- Typ: Zoom objektiv

- Hlavní rysy: Vysoká světelnost f/2.8, optická stabilizace, vynikající ostrost.

- Proč je skvělý: Tento objektiv nabízí široký rozsah ohniskových vzdáleností a vynikající stabilizaci obrazu, což je užitečné při fotografování z ruky v různých světelných podmínkách.

 

4. Teleobjektivy

Teleobjektivy jsou skvělé pro zachycení vzdálených detailů a vytváření kompresních efektů v krajinách. Tyto objektivy umožňují přiblížit vzdálené objekty a získat unikátní perspektivy.

 

Doporučené teleobjektivy:

a) Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR

- Typ: Telezoom objektiv

- Hlavní rysy: Vysoká světelnost f/2.8, optická stabilizace, vynikající optická kvalita.

- Proč je skvělý: Tento objektiv je ideální pro zachycení vzdálených částí krajiny a detailů s vysokou ostrostí. Je skvělý pro fotografování přírody, kde potřebujete delší dosah.

 

b) Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM

- Typ: Telezoom objektiv

- Hlavní rysy: Kompaktní design, vysoká světelnost f/2.8, vynikající stabilizace obrazu.

- Proč je skvělý: Tento teleobjektiv poskytuje vynikající kvalitu obrazu a stabilizaci, což je užitečné pro fotografování detailů v krajině, jako jsou vzdálené hory nebo architektonické prvky.

 

5. Asférické a makro objektivy

Asférické objektivy jsou navrženy tak, aby minimalizovaly optické aberace a poskytovaly vynikající ostrost. Makro objektivy, jak již bylo zmíněno, umožňují detailní záběry malých částí krajiny.

 

Doporučené asférické objektivy:

a) Sony FE 16-35mm f/4 ZA OSS

- Typ: Širokoúhlý zoom objektiv

- Hlavní rysy: Asférické členy, vynikající ostrost, optická stabilizace.

- Proč je skvělý: Tento objektiv je vynikající pro široké krajinné snímky s minimálním zkreslením a vynikající ostrostí.

 

6. Jak vybrat správný objektiv

Při výběru objektivu pro krajinářskou fotografii je důležité zvážit několik faktorů:

- Ohnisková vzdálenost: Širokoúhlé objektivy jsou ideální pro rozsáhlé scenérie, zatímco teleobjektivy jsou skvělé pro detailní záběry.

- Světelnost: Vyšší světelnost (nižší f/číslo) umožňuje fotografování za slabého osvětlení a vytváření malých hloubek ostrosti.

- Optická stabilizace: Pomáhá minimalizovat rozmazání způsobené pohybem fotoaparátu, což je užitečné při fotografování z ruky.

- Kvalita obrazu: Vysoce kvalitní objektiv poskytne lepší ostrost, kontrast a minimální optické aberace.

 

Výběr správného objektivu pro krajinářskou fotografii je zásadní pro dosažení vynikajících výsledků. Širokoúhlé objektivy jsou skvělé pro zachycení rozsáhlých scenérií, zatímco teleobjektivy a makro objektivy přinášejí nové možnosti pro detailní a vzdálené záběry. Pokročilé technologie, jako jsou asférické členy a optická stabilizace, zajišťují vynikající kvalitu obrazu. S těmito objektivy v arzenálu budete připraveni na jakékoli krajinářské výzvy a budete moci zachytit krásu přírody s neuvěřitelnou precizností.

Tématické zařazení:

 » Články  

 

 

 

 

Přihlášení k mému účtu

Uživatelské jméno:

Heslo: